medium_3351771579.jpg

Za kraj godine, samo jedna želja: van iz kutija!

Kraj je godine, donose se novogodišnje odluke: bolje ću, drugačije ću, svašta ću, nešto ću…

Zato bih ja svakome, ali baš svakome poželjela samo jedno: počnite misliti drugačije, od 2015. na dalje mislite ‘izvan kutije’. Ali, prije svega, kako se to misli ‘kutiji’?

Einstein bi nam rekao da je to način razmišljanja kojim smo izazvali neke probleme, a nismo ih u stanju riješiti, jer i dalje razmišljamo na isti način.

Primjera ne nedostaje:

  • nova pravila za predstečajne nagodbe, donesena s ciljem njihovog ubrzanja, dovode do cijelog niza zloupotreba i dodatnih troškova za državu i vjerovnike
  • zabranom odlaganja krupnog komunalnog otpada na odlagalištu i promjenom režima sakupljanja, onemogućuje se njegovo odvoženje, što dovodi do stvaranja mnoštva novih ‘divljih odlagališta’
  • kako bi se potaknula potrošnja, povećava se neoporezivi dohodak za zaposlenike i umirovljenike. Da bi se to omogućilo smanjuju se prihodi općina i gradova, a one opet traže način da povećaju svoje prihode dodatnim opterećenjima za te iste građane i umirovljenike jer tvrde da su iscrpile sve druge mogućnosti uštede.

Ili, recimo:

  • želimo bolje političare, ali većina i dalje glasa za one za koje misli da će im donijeti neku korist
  • želimo bolje bolnice, liječnike, zdravstvene usluge… ali nitko ne razgovara o tome tko će ih i kako platiti
  • želimo čist i zdrav okoliš, ali ne i veće cijene proizvoda i usluga te naknada.

Ovakav način razmišljanja ne samo da je proturječan, već i dovodi do cijelog niza neželjenih posljedica. Na kraju dolazimo do rezultata kojima nitko nije zadovoljan.

Kojim se to pretpostavkama rukovodimo kad ‘mislimo u kutiji’?

 

andreja

Izvor: Linkingthinking

Kako je riječ o pretpostavkama, tzv. mapama koje smo usvojili školovanjem i formiranjem u okruženju u kojem prevladava upravo ovakav način razmišljanja i djelovanja, rijetko ih preispitujemo. Jednostavno smo naviknuti smo na ovakav način razmišljanja i djelovanja. Funkcioniramo i ponašamo se kao da svaki problem postoji sam za sebe, kao da nisu međusobno povezani. Tako ih i rješavamo, ne razmišljajući da neka rješenja mogu izazvati samo još veći broj (u pravilu neželjenih) problema. Dobre namjere više nisu dovoljne. Moramo naučiti misliti drugačije, ne samo ‘izvan kutija’, već i ‘misliti povezivanjem’.

No, o tome kako misliti drugačije možete saznati u sljedećem izdanju ‘van iz kutija’.

Andreja Pavlović

Foto:I LIKE IT SIMPLE via photopin cc

Ostavi komentar