Sjajno je kad utječeš na promjenu

Ima nekoliko dana da su tri klijenta koja savjetujemo baš u pitanjima održivosti dobila nagradu Sjaj za afirmaciju društvene odgovornosti u svojim digitalnim kanalima. Dodjeljivači nagrade, HUP i MEP, potrudili su se analizirati online kanale 203 tvrtke u Hrvatskoj i nagradili deset najboljih, među njima i spomenutu trojku. Priznanje – za koje sam saznala usput – je meni još slađe jer dvoje od te trojke i sama savjetujem, ne samo u postizanju vidljivosti njihovih truda u ganjanju kompanijske održivosti, nego i u samim tim trudima.

Možda se na prvi pogled čini, ali nije to šala mala. Puno je rada utrošeno na to da se tvrtke nenavikle na sagledavanje šire slike svojih utjecaja na okoliš, društvo i gospodarstvo naviknu da svoj posao počnu doživljavati kao mnogostrukost utjecaja, a svoju održivu budućnost kao nešto što bez toga ne mogu postići. I iako je nagrađeno samo ono što se na koncu vidi na kompanijskom webu i drugim online kanalima – izvještaj o održivosti tu, koncept korporativne filantropije tamo – moj osjećaj dobro obavljenog posla leži u tome što sam nekome pomogla da svoj posao sagleda iz raznih kutova i nastavi ga sagledavati u suodnosu s drugima.

Netko me baš jučer pitao kad se osjećam najispunjenije u poslu. Odgovor se nameće sam – onda kad svojim radom donosim pozitivnu promjenu. Zato što sam svom klijentu rekla “pomoći ću ti da ovo napišeš ljudskim jezikom da te tvoj potrošač bolje razumije” ili “zašto ne biste razmislili o tome da u ovu odluku uključite i svoje zaposlenike”, potakla sam makar minijaturnu promjenu nabolje za makar minijaturan broj ljudi. To je za mene veselje ovog posla.

Kul mi je to bavljenje organizacijskom održivošću. Možda je potpuno neskromno reći, no ekipa koja piše na ovom blogu vjerojatno vam je najbolja adresa na koju se možete obratiti ako vam je pomoć u tome potrebna. Nagrada imamo već i mimo ovih, ali ne govori nam to u prilog – sve odgovornije kompanije koje posluju na tržištu jako oštećenom neodgovornošću najbolja su nam referenca.

Gorana Pavičić Nišević

Foto: Pixabay

Ostavi komentar