Izazovno nefinancijsko izvještavanje

Prošli tjedan organizirali smo radionicu “Izazovi nefinancijskog izvještavanja” za zainteresirane tvrtke i udruženja kojima je ova tema bliska i korisna, a s namjerom da zajedno prepoznamo glavne izazove i pokušamo odgovoriti na njih. Ova radionica bila je prva u nizu radionica kojim želimo doprinijeti razvoju nefinancijskog izvještavanja u Hrvatskoj.

Teorija i praksa

U najbolje europske i svjetske prakse uveo nas je Leo Hauska, a rezultate našeg istraživanja hrvatskih nefinancijskih izvještaja predstavila je Daria Mateljak.

Među najsvjetlijim primjerima europske i svjetske prakse svakako je i postavljanje ključnih pokazatelja uspješnosti prema  Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Iako europska direktiva nalaže nefinancijsko izvještavanje za velika poduzeća u Europskoj Uniji, Leo nam je otkrio da njena implementacija u zakonodavstvo članica ostavlja veliki prostor različitim interpretacijama primjene. Iskustva pokazuju da je direktiva i u austrijski i u hrvatski zakon prenesena manjkavo; kod nas, primjerice, još uvijek nije sasvim jasno koja poduzeća trebaju izvještavati.

Predstavljajući kvalitativno istraživanje nefinancijskih izvještaja objavljenih u Hrvatskoj za 2017., Daria je pozdravila pozitivan pomak koji je direktiva donijela te nefinancijske izvještaje hrvatskih poduzeća u kojima se vidi trud, rad i želja za održivim rastom i razvojem. Ipak, treba napomenuti kako mjesta za napredak ima u svakom izvještaju. Većina samostalnih izvještaja rađeni su po GRI Standardu, iako i kod njih ima odstupanja u kvaliteti prikupljenih i prikazanih podataka. Nadalje, većina izvještaja ima manjkav pristup prepoznavanju materijalnih tema i nedostaje im istinsko uključenje dionika utemeljeno na dijalogu – trenutno se većina bazira na informiranju dionika.

Iskustva

Nakon ovih zanimljivih nalaza, online anketom provedenom na licu mjesta utvrdili smo ključne izazove u izvještavanju: uključivanje dionika, integraciju načela održivosti u poslovanje i prikupljanje podataka. Uslijedio je grupni interaktivni dio, a rasprave su se vodile oko najznačajnijih koraka izvještavanja prema GRI Standardu i ključnih izazova u izvještavanju: procesa prikupljanja podataka, upravljanja i komunikacije, uključivanja dionika te određivanja materijalnosti. U raspravama su sudionici prepoznali iste ili slične izazove u vlastitim sustavima te su međusobno dijelili iskustva i savjete o tome kako su oni neke probleme nastojali riješiti. Ovakav rad pokazao se izuzetno koristan, jer su sudionici uvidjeli na koje načine mogu poboljšati svoje procese, kako pristupiti nadležnim tijelima (ili osobama) unutar svojih organizacija kako bi se ti procesi poboljšali te u kojim su područjima slabiji i na čemu bi trebali i mogli početi raditi kako bi proces nefinancijskog izvještavanja podigli na višu razinu.

Kako dalje?

Hrvatska poduzeća još su uvijek na samom početku poimanja integriranja održivih aspekata u vlastito poslovanje. Nefinancijsko izvještavanje omogućuje poduzećima praćenje vlastitog napretka, postavljanje nefinancijskih ciljeva i ključnih pokazatelja izvedbe te usporedbu s drugima na tržištu, i poduzeća su to počela prepoznavati. Posebno nas veseli odaziv i interes za ovu radionicu, a nadamo se da ćemo sličnim temama privlačiti i dalje one kojima je napredak u održivom poslovanju u fokusu.

 

Amorella Horvat Topić

 

Ostavi komentar