Nefinancijsko izvještavanje – korist ili tlaka?

Kako propisi kažu, uskoro bi trebalo biti provjereno jesu li svi obveznici nefinancijskog izvještavanja udovoljili zakonskim odredbama. Struka od regulacijskih tijela ima vrlo skromna očekivanja. Popis obveznika nefinancijskog izvještavanja nije javno dostupan. Naše je mišljenje da ta činjenica već inicijalno ukazuje na to da se radi o “ispunjavanju zahtjeva Direktive”, a ne o iskrenom i istinskom poticaju poduzeća obveznika da unaprijede svoju komunikaciju o utjecajima. Uz to, kako je propisano dopunama Zakona o računovodstvu, postoji dosta prostora za interpretaciju na koji način bi obveznici nefinancijskog izvještavanja trebali objaviti opis svojih utjecaja na ekonomiju, društvo i okoliš.

Hrvatske zakonske odredbe prenose EU Direktivu vrlo ležerno. Metodologija je, uostalom kao i u Direktivi, ostavljena na odabir obveznicima. Neka poduzeća su obvezu shvatila vrlo ozbiljno. Za nju su se pripremala već nešto godina, dobrovoljno su objavljivala izvještaje o održivosti ili odgovornom poslovanju, većinom prema GRI smjernicama ili kasnije GRI standardu. Mnogi, u stvari, većina, su to razumjeli kao nametnutu obvezu i odlučili su se na vrlo skučene objave, često samo “zalijepljene” na financijske izvještaje. I samo da bi udovoljili zakonskim zahtjevima. Odlikaši, s druge strane, razumiju da je nefinancijski izvještaj planski dokument i jako sredstvo komunikacije s dionicima.

Praksa u Hrvatskoj je vrlo raznolika. Ali da nefinancijsko izvještavanje uistinu dobiva na važnosti mogli smo pročitati i u prošlotjednom izdanju Lidera. Kakvo je, u stvari, stanje u Hrvatskoj? Tko izvještava o svojim bitnim utjecajima i kako? Imamo li primjere dobrih praksi i što bi trebalo unaprijediti? Koji su trendovi u svijetu? Koje su komponente kvalitetnih izvještaja? S kojim se izazovima susreću poduzeća u procesu nefinancijskog izvještavanja i kako njima upravljaju?

Naš tim je izradio dubinsko istraživanje o praksi nefinancijskog izvještavanja u Hrvatskoj. Na radionici koju ćemo održati 25. listopada u Zagrebu prikazat ćemo rezultate našeg istraživanja i uputiti sva zainteresirana poduzeća u najbolje svjetske prakse istraživanja. Uz to, imat ćemo priliku raditi i interaktivno, a sudionici će dobiti uvid u izazove i praksu izvještavanja. Zainteresirani predstavnici poduzeća koja su obveznici objavljivanja nefinancijskih izvještaja se za sudjelovanje na radionici mogu javiti izravno meni na mail daria.mateljak@hauska.com.

Daria Mateljak

Ostavi komentar