Nefinancijsko izvještavanje 2025.

Danas je izvještavanje o održivosti proces koji se odvija jednom godišnje, no u ne tako dalekoj budućnosti to će se uvelike promijeniti. Naznake što možemo očekivati nedavno je dala Globalna inicijativa za izvještavanje (GRI) objavivši dokument s rezultatima međunarodnog dijaloga o svrsi i načinu izvještavanja o održivosti i temama koje će biti u fokusu kompanija i vlada za 10 godina. Razgovori koje su u sklopu projekta Održivost i izvještavanje 2025. GRI-jevi stručnjaci vodili s liderima iz različitih područja otkrili su koja će globalna pitanja doći u fokus, kako će nove tehnologije utjecati na format i dinamiku izvještavanja te kako će se promijeniti uloga dionika i njihov odnos s kompanijama.

Predviđanja stručnjaka i vodećih poslovnih ljudi govore kako će klimatske promjene, porast broja stanovnika i razvoj tehnologije utjecati na društvo i okoliš. U segmentu razvoja društva, najviše se pažnje pridaje pitanjima sigurnosti, od opskrbe hranom i vodom, zaštite ljudskih prava, rješavanja konflikata te nejednake raspodjele bogatstva. Gledajući upravljanje društvom i ekonomske modele, četiri su ključna pitanja – pad povjerenja u institucije, nova uloga lidera u poslovnom svijetu i civilnom društvu, potreba daljnjeg razvoja struktura upravljanja kako bi se društvo uspješno nosilo s izazovima te razvoj novih modela koji će osigurati ekonomski rast. Pri tome će izuzetno važni biti proizvodnja i distribucija proizvoda i usluga te novi modeli i nove tehnologije proizvodnje i raspodjele energije.

S obzirom na gore navedeno, kao i činjenicu da već sada trošimo 25 posto više prirodnih resursa nego što to planet može podnijeti, veliku će pažnju zahtijevati upravljanje prirodnim resursima na regionalnoj i globalnoj razini, zaštita ekosustava i vode.

Ove promjene odrazit će se na način izvještavanja o održivosti koje će, zahvaljujući razvoju novih tehnologija, postati digitalno i moći će se odvijati gotovo u realnom vremenu. To će ujedno značiti i da će kompanije imati manje kontrole nad informacijama, jer će zainteresirani dionici imati mogućnost usporediti podatke i provjeriti njihovu konzistentnost. Moći će i točno utvrditi što kompanija čini kako bi smanjila svoj utjecaj na okoliš, kakav je njezin utjecaj na dobavljački lanac i što čini kako bi povećala kvalitetu života zajednice u kojoj posluje. Naravno, i odnos kompanija prema dionicima će se promijeniti, one će morati reagirati brže i kvalitetnije, mijenjajući način na koji uključuju dionike u svoje poslovanje.

Postavlja se pitanje kako izvještavanje učiniti svakodnevnim procesom, kako omogućiti dionicima da koriste podatke iz izvještaja o održivosti? Za konačne odgovore morat ćemo pričekati sljedeću fazu projekta Održivosti i izvještavanje 2025., no već sada možemo napraviti određene pripreme.

Prva zadaća za hrvatske kompanije je da počnu izvještavati prema suvremenim smjernicama. Ove godine očekujemo primjenu EU Direktive u naše zakonodavstvo, što će proširiti broj tvrtki koje će biti obvezne izdavati svoje nefinancijske izvještaje. Neke velike tvrtke su na vrijeme započele svoje pripreme, poput HEP-a koji je izdao vrlo opsežno Izvješće o održivosti za 2013. i 2014. godinu i time postao prva velika strateški važna tvrtka u državnom vlasništvu koja je potpuno spremna za nefinancijsko izvještavanje.

HEP je uz pomoć naših savjetnika započeo pripreme za izdavanje izvješća za 2015. godinu prema smjernicama GRI G4. U protekloj godini imali smo priliku surađivati s još nekoliko velikih tvrtki na izradi njihovih izvještaja, a u ovoj nas očekuju novi izazovi kako unaprijediti izvještavanje i potaknuti hrvatske tvrtke ne samo da se na vrijeme pripreme za primjenu direktive, već da izdaju sve bolje izvještaje koji mogu kvalificirati kao primjeri dobre prakse.

Ana Smoljo Josić

Foto: Pixabay

 

Ostavi komentar