Biti bolji – mladima o održivosti

S projektom Biti bolji – be better, koji vodi časopis Poduzetnik, surađujemo već nekoliko godina. Ova vrijedna inicijativa u učionice dovodi zanimljive govornike koji s učenicima mogu podijeliti znanja o odgovornom poslovanju, održivom razvoju i znanja korisna za razvoj poduzetništva. Andreja Pavlović, naša članica Uprave i partnerica, održala je predavanje o društveno odgovornom i održivom poslovanju učenicima Ekonomske i upravne škole i Osnovne škole Tin Ujević u Osijeku.

Predavanja su održana u okviru obilježavanja 125. godine rada Ekonomske i upravne škole. Andreja je učenicima objasnila što je poslovanje poduzeća na društveno odgovoran način i kakve to veze ima s održivim razvojem. Saznali su što o društvenoj odgovornosti misli Europska unija i zašto je donijela već dvije strategije te kako društveno odgovorno poslovanje izgleda u svakodnevnoj praksi poduzeća. Govorila je i o Ciljevima održivog razvoja i zašto je njihovo ostvarivanje važno za postizanje razvoja u kojemu gospodarstvo stvara nove vrijednosti u partnerskom okruženju s društvom i okolišem. Na početku i na kraju predavanja, učenici su odgovarali na pitanja o tome kako vide svijet oko sebe i kako zamišljaju budućnost.

U našoj dugogodišnjoj praksi shvatili smo da se koncepti održivosti i odgovornosti moraju učiti od najranijih dana. To nas je motiviralo da odgovorimo inicijativi časopisa Poduzetnik i njegovog pokretača i velikog entuzijasta Vlade Mihajlovića. Već nešto godina sudjelujemo našim predavanjima u školama i pomažemo da se, prije svega srednjoškolcima približe dobre prakse odgovornosti i održivosti. Osim Andrejinih predavanja u Osijeku, imala sam osobna i uistinu neponovljiva iskustva u srednjim školama u Varaždinu i Prelogu. Mladi pokazuju iznimno zanimanje za te teme, ali i sjajno instinktivno razumijevanje odgovornosti i održivosti. Ovakve inicijative s gostima predavačima iz prakse su jako vrijedne, jer mladi ljudi cijene “dopunu” sadržaja koje uče u školi i dodir s ljudima iz poduzetničke i gospodarske prakse. Našim predavanjima im nastojimo približiti što je to održivost i odgovornost, upoznajemo ih s konkretnim primjerima, ali ih i ohrabrujemo u njihovom kritičkom razmišljanju i u tome da sami stvaraju svoju poduzetničku budućnost. Vjerujemo da ćemo i sljedeće godine još intenzivnije podržavati ovaj vrijedni program.

Daria Mateljak

Ostavi komentar