Ugandan anti-corruption sign

Mit o mitu i korupciji

U posljednjih nekoliko godina sve se više govori o borbi protiv mita i korupcije, donose se različite antikorupcijske politike, osnivaju odbori i slična tijela. Rezultati su slabi ili nikakvi, a prema nedavno objavljenim izvještajima u Hrvatskoj se niti ne zna tko nadzire reforme u borbi protiv korupcije. Ako ne znamo tko nadzire, kako ćemo znati tko je odgovoran za rezultate? I kada ćemo vidjeti da se nešto mijenja?

S druge strane, čak 90 posto hrvatskih menadžera smatra da su korupcija i mito uobičajena praksa u poslovanju. Iz ovoga možemo zaključiti da usprkos postojanju različitih antikorupcijskih politika i programa društvene odgovornosti većina onih koji donose odluke smatra da je neetično ponašanje prihvatljivo. To vjerojatno možemo dijelom pripisati postojanju svojevrsne kulture korupcije u hrvatskom društvu koja se njeguje već od malih nogu. Jer lijepo je dati poklon nekome zato što radi posao za koji je plaćen. Pa ćemo možda bolje proći od onoga tko nije dao poklon.

Vjerojatno će proći još koje desetljeće dok se razina korupcije zaista ne smanji. U međuvremenu možemo raditi na podizanju razine znanja o borbi protiv korupcije i vlastitom ponašanju. Britanski Transparency International izdao je sredinom ove godine ažuriranu verziju besplatnog treninga pod nazivom „Poslovanje bez mita“. Osim edukacije za koju je potrebno samo malo vremena, možemo usporediti prakse i programe u našim tvrtkama s najboljim inozemnim iskustvima. Pa ako sami nešto naučimo, možda jednom i promijenimo ponašanje.

Ana Smoljo Josić

Foto: futureatlas.com via photopin cc

Ostavi komentar