Ljudski i otvoreno u najtežim trenucima

Ovih dana je pažnja javnosti, posebno splitske, usmjerena na sudbinu i zdravstveno stanje gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare. Prvi put se u hrvatskom političkom komunikacijskom prostoru dogodilo da se o zdravstvenom stanju jednog istaknutog političara i čelnika u lokalnoj zajednici komunicira otvoreno i pravodobno, što još nije uobičajeno ni u puno komunikacijski razvijenijim sredinama. Povod je iznimno tužan, jer se radi o vrlo teškoj osobnoj i obiteljskoj situaciji.

Zašto je komunikacija u ovom slučaju posebno privukla pažnju? Postoje temelji komunikacije koje uvijek pokušavamo isticati: otvorenost, iskrenost, pravodobnost. Već je ova tri kriterija gradonačelnik Splita ispunio i objavama na svom facebooku i objavom ravnatelja bolnice. Instinkt bi mnoge ljude u ovakvoj situaciji potaknuo da izdaju vrlo općenita i nejasna priopćenja s nekim fejk optimističnim floskulama. Međutim, splitski je gradonačelnik odlučio da je puno bolje i poštenije da objavi sve što je poznato i važno o svom zdravstvenom stanju. Da se razumijemo, nikome od nas, koliko god bili svjesni odgovornosti funkcija koje obnašamo, nije lako komunicirati o najbolnijim životnim situacijama izravno i iskreno. Pritom komunicirati osobno, više nego preko posrednika, pokazati hrabrost, snagu i dobar duh u tim teškim trenucima, zaista traži poseban profil osobe.

Mnogima nam se možda do sada, komunikacijski ili politički, nije sviđao gradonačelnik Splita. Možda smo imali sumnji u vezi njegove političke vizije, programa ili projekata ili problema s razumijevanjem i prihvaćanjem njegovih poruka. Ali, u ovoj situaciji, koja je ljudski ogoljena, on je zaslužio ljudsko suosjećanje, empatiju i podršku u svojoj borbi za ozdravljenje. Tim više što o svojoj situaciji ne komunicira tehnički ili patetično, već vrlo prijateljski i otvoreno. U bolesničkoj pidžami KBC-a Split izgleda kao bilo tko od nas, kao i svojim vrlo jednostavnim riječima i pjesmom. Ne bilo kojom, već jednom koju on u ovom trenutku iskreno osjeća da pripada njemu i situaciji u kojoj se našao.

Vidim po društvenim mrežama raznih komentara, ali su me oduševili komentari iz konkurentskih političkih krugova. Marijana Puljak iz Pametnog i Anka Mrak Taritaš iz Glasa daju ljudsku podršku, ohrabrenje i nadu u ozdravljenje.

U teškim trenucima ljudskost nadvlada instinkte političke borbe pa ovdje vidimo dva primjera pozitivne komunikacije u teškoj situaciji. Jedno je spremnost na prihvaćanje javne uloge i otvorenost komunikacije razumijevajući odgovornost te javne uloge. Drugo je pokazivanje empatije i ljudske solidarnosti u podršci borbi za ozdravljenje.

Sve ovo je, nažalost, vrlo rijetko u hrvatskom komunikacijskom prostoru, ali donosi nadu. Možda ne sasvim slučajno, na našem jugu koji je uvijek otvoreniji i iskreniji, ali time i komunikacijski izloženiji i okrutniji prostor. Ništa od navedenoga nije komunikacijski jednostavno, ne može se planirati u strategijama, već je samo odraz komunikacijskog instinkta suočavanja s teškom situacijom. Ova tužna situacija je prilika da se podsjetimo da u svemu što nas zadesi moramo znati biti ljudi i nastojati komunicirati ljudski i iskreno, bez obzira na težinu naših javnih uloga. Andri Krstuloviću Opari želimo da bude hrabar i da pobijedi svoju tešku dijagnozu, a Marijani Puljak i Anki Mrak Taritaš da i dalje, uvijek, znaju prepoznati kad treba pokazati ono što jesu – empatični ljudi, a ne samo političari.

Daria Mateljak

Foto: Pixabay

Ostavi komentar