Kad se stvori kritična masa

Načelno, nisam pristaša ekonomskog nacionalizma, ali u jednoj sam stvari uvijek primjenjivala parolu “kupujmo hrvatsko”. Dobro, u i još nekoliko slučajeva se vodim tom idejom. Ono što mi se davno urezalo u sjećanje i odredilo moju preferenciju kad se radi o proizvodima za pranje rublja bile su reakcije moje mame, koja je u doba liberalizacije našeg tržišta “skakala” na svaku reklamu inozemnog proizvođača praška za odjeću i pomalo uvrijeđeno ponavljala, onako za sebe “kao da naše mame nisu prale odjeću praškom, vi ste nam ga sada otkrili”. Kasnije, kad sam i sama postala zadužena za upravljanje strojem za pranje rublja (kao i svaka prava Hrvatica), ovo je svoje razmišljanje usmjeravala prema meni sa “jesi primijetila da tvoja baka ima najbjelje oprano rublje, a ona oduvijek koristi prašak tog (hrvatskog) proizvođača?”. I tako sam ja “odgojena”, nastavila kupovati proizvod tog našeg proizvođača. Malo maminog savjeta, malo priče o hrvatskoj dugogodišnjoj provjerenoj kvaliteti, malo “budi ponosan” i eto vjernog kupca.

Koliko je samo generacija hrvatskih žena vodilo kućanstva koristeći proizvode ovog hrvatskog brenda, koliko se samo opralo odjeće, odgojilo djece i obuklo muževa uz pomoć tih proizvoda. A koliko se tek hrvatskih muževa otpratilo na poslovna putovanja ili možda na nogometne utakmice u mirišljavim dresovima opranim tim istim hrvatskim praškom. Zašto ovo spominjem? Jer je prije nekoliko dana na društvenim mrežama odjeknula reklama ovog istog hrvatskog brenda sa stoljetnom tradicijom. Vjerujem kako svi znaju zbog čega je reklama zaradila negativni publicitet, ukratko – zbog stereotipnog promišljanja žene kojoj je mjesto za mašinom za pranje rublja, dok njen muškarac ima svetu ulogu nogometnog navijača.

Ono što mene intrigira je zašto je baš sad javnost tako reagirala na ovu reklamu, jednu u moru stupidnih i uvrjedljivih reklama za ženu, ali i publiku općenito? Očito se stvorila kritična masa, koja sve teže probavlja loše reklame koje podcjenjivački nastupaju prema ciljanom potrošaču, neovisno o spolu. Očito je baš ova reklama “prelila čašu”. Nemam drugo objašnjenje. Očito nismo oguglali na reklame u kojima muškarci pridaju pažnju samo pravim stvarima, poput piva i nogometa, pa ne primjećuju nove frizure svojih žena i teške vrećice s kojima se vraćaju iz dućana. Pokušavam se uživjeti u mozak kreatora takvih reklama. Zar je nekome privlačan takav profil muškaraca? Po meni, takve reklame jednako uvredljivo promišljaju i žene i muškarce.

Šteta je što se domaći marketinški kreativci u ovom slučaju nisu inspirirali nekim novim trendovima u oglašavanju ili stranim reklamama, primjerice nedavno objavljenom reklamom velikog inozemnog brenda koji također proizvodi sredstva za pranje odjeće. Reklama “Share the Load” postala je veliki hit upravo zbog rušenja stereotipa i društvenih normi kroz promoviranje teme o nejednakosti spolova prilikom obavljanja kućanskih poslova i to na stvarnom životnom primjeru s kojim se mogu identificirati milijuni obitelji diljem svijeta. Ono što je posebno zanimljivo i važno je da se ova reklama obraća indijskom društvu koje je poznato po ne baš povoljnom položaju žena, da se eufemistički izrazim, pa je iz tog razloga ova kompanija pokupila dodatne bodove u svijesti postojećih i potencijalnih potrošača.

Ne znam, možda je hrvatska žena zadovoljna svojim položajem za mašinom za pranje rublja. I možda je samo zabavljaju stupidne stereotipne reklame. To bi ovaj hrvatski brend mogao naučiti na teži način – putem poslovnih rezultata. A, možda se i ne skupi kritična masa koja će odbaciti filozofiju “hrvatskih proizvoda“. Ja se još nisam odlučila. Možda je ipak teško promijeniti (kupovne) navike i stereotipe.

Ines Petra Strunje

Foto: Pixabay

Ostavi komentar