Kad kriteriji prolupaju

Željka Markić je u pravu kad proziva tijela zbog selektivnog postupanja. Postoje različiti kriteriji, a ako je netko njoj prijetio, trebao je netko i reagirati. Sorry, Željka što nisi simpatična i uspješna sportašica k’o Janica, bad luck. Ali opet i u ovome što ona kaže vidimo cherry picking i selektivno sjećanje. Kaže netko je vrijeđao Anicu M., a nije se sjetila da se u toj sabornici puno gore vrijeđalo Vesnu P. i neke druge žene.

Uglavnom, listom ovako:

a) Mi smo nesretan narod u totalu, komunikacijska kultura nam je nula.

b) Upravo jer se nije kažnjavalo i procesuiralo nekada prije, danas je postalo normalno prijetiti, vikati i vrijeđati – bilo koga.

c) Nije zgorega razlikovati “izile vas crne vrane”, ” Srbe na vrbe”, “ubij Purgera”, “zatuci Tovara” i druge maligne i fašističke i šovinističke užase od proste psovačine i grubih riči koje ipak, nisu prijetnje.

d) Divljaka i huligana uvijek bilo i bit će. Naravno, mediji uvijek skoče kad se radi o poznatima. Da su Janici napravili što su meni napravili s autom u par navrata (ZG i ST) bilo bi igore. Ali nismo niprije.

e) Ovakvi incidenti uvijek dovode do novih podjela i zle krvi. Na sve ono što sam pročitala na fejsu i po komentarima o Dalmatincima u zadnjih par dana dođe mi da se odmah flageliram, izmolim sto očenaša i zdravomarija i ritualno se bacim s Katalinića briga na stine. Kriva sam jer sam Dalmatinka, jer zna se kakvi smo svi mi divljaci, u stvari.

f) Mediji cvjetaju na ovakvim slučajevima i to će biti sve ekstremnije, time se puni prostor, posebno na portalima, klikova ka kiše, tko sretniji od marketingaša. Direktori prodaje trljaju ruke, svaku malo na ovakvom članku iskoče reklame.

g) Mnogi su ovih dana u postovima i komentarima lupali lončiće. Janica je trofejna sportašica, ali je na dužnosničkom položaju proizvod populističke politike.

h) Slijedom prethodnoga, ništa se nije ona „žrtvovala za Hrvatsku“, radila je svoj posal – sport kako je znala i umijela; radila je to dobro i zato je osvajala trofeje. Nemojmo bit dica i mislit da je ona skijala za opće dobro svih nas i da nam je zbog nje porastao BDP i oživjelo poduzetništvo ili ugled u svijetu.

i) Žene se susreću s užasnim seksističkim vrijeđanjima na svim razinama i puno gore nego ovo što se sad dogodilo. Ali nije dobro promatrati ovaj incident niti iz te prizme. Tomića je netko svojedobno zalio izmetom zbog njegovog pisanja (što je puno gore nego ovo), političare se gađalo jajima, sportaše se vrijeđalo, kulturnjacima se prijetilo, a da ne govorim da se novinare i političare tuklo, a i pokoji aktivist je vjerojatno dobio u jaketu. To nema spolnu ili rodnu dimenziju, barem je ja ne vidim.

Da ponovim, divljake kažnjavati treba, ali sve isto i uvijek isto i s jasnom primjenom zakona, bez obzira je li poznata ili manje poznata, omiljena ili manje omiljena osoba (dakle, ne dirat Željku, znamo da vam nije simpatična, ali nemojte joj prijetiti). Reakcije moraju biti iste prema muškarcima i ženama (jer, kako je Gips rekao, može sastavit Janica pet-šest divljaka dok se ne snađu, a mnogi muški ne mogu, jer nisu tučari). Javne osobe moraju biti otpornije i spremnije na javno izražavanje, kakvo god ono bilo. Možda se nećete složiti, ali meni je puno gore što su pretukli onog malog Brazilca usred Zagreba zbog seksualne orijentacije. Strašnu tragediju Luke Ritza da ne spominjemo.

Daria Mateljak

Foto: Pixabay

 

 

 

Ostavi komentar