Grand PRix HUOJ-a: pohvale struci

Bilo je to neke davne godine kad smo ondašnja predsjednica HUOJ-a Dubravka Jusić i ja (tada u funkciji predsjednice NO) u jednom razgovoru došle na ideju da bi trebalo nagraditi dobre projekte struke. Bilo je to vrijeme u kojemu su odnosi s javnošću kao struka rasli, u korporacijama, u agencijama i nastajali su sjajni projekti. Kao i mnoge druge dobre ideje i ova je bila svojevrsni “garažni projekt“, u početku s tek nekoliko kategorija i dva priznanja. Ponosna sam i sretna u što je Grand PRix u međuvremenu izrastao. Od entuzijastične ideje da struka dobije svoju platformu na kojoj se mogu pokazati izvrsni projekti i sve dobro što radimo, do vrlo profesionalnog i složenog sustava žiriranja sa zavidnim brojem prijava u više od deset tematskih i s tri posebne kategorije. Danas žiri broji 15 članova koji dolaze iz raznih segmenata naše djelatnosti i svojom raznolikošću uistinu daje bogatstvo uvida i procjene. Kao prošlogodišnja predsjednica žirija, mogu potvrditi da se svake godine unose nove kvalitetne promjene. Kako i u sustav žiriranja tako i u komunikaciju nagrada.

Na kraju, dosta toga ovisi i jesu li projekti kvalitetno prijavljeni prema onome što se u prijavama traži. Svakako treba ohrabriti sve kolegice i kolege koji su radili na projektima koje smatraju vrijednima da ih i prijave. Vidjeli smo da se može dogoditi da neki imaju dugogodišnje nominacije bez osvojene nagrade, a onda njihovi projekti budu nagrađeni. Isto tako, ima sjajnih projekata koji ipak ne budu nagrađeni. Već su i same nominacije u finale veliki uspjeh. Prijava na Grand PRix je uspjeh, jer znači da imamo nešto što želimo podijeliti sa strukom.

Uvijek je dobro pogledati nominirane i nagrađene projekte; u njima možemo naći inspiraciju i poticaj da je moguće raditi dobro. Zato bi ovaj dio trebalo još bolje razraditi i omogućiti članovima HUOJ-a da dobiju dublji uvid. Danas nam tehnologija omogućuje kreativnost, a stručno umrežavanje daje mogućnost da pokažemo što to radimo kvalitetno. Na nekoj budućoj platformi HUOJ-a bilo bi vrijedno članovima dati mogućnost boljeg uvida u nominirane i nagrađene projekte.

Vidjeli smo da najviše javne pažnje dobijemo nominacijama za komunikatora i antikomunikatora godine. To je vjerojatno i zato što se oni biraju izvan naše struke i odnose se na javne osobe – one koje struka prepozna kao primjere dobre i loše komunikacije. Iako u društvu koje je više usmjereno na bilježenje negativnih nego pozitivnih pojava kritizirani dobije više prostora u javnoj debati nego “pozitivac“, zdravo je za struku da se vodi javna rasprava o dobroj i lošoj komunikaciji.

Potpuno nepravedno u sjeni ova dva priznanja ostaje ono o doprinosu struci. Jer to je komorno, nagrađujemo nekoga tko je iz naših redova, za zasluge ulaganja u doprinos struci i njezin napredak. Ove godine sam, moram priznati, posebno sretna, jer je laureat čovjek koji je svu svoju energiju, znanje, entuzijazam, ali i svoja vlastita sredstva uložio u napredak struke – Mario Petrović. Stručnjak koji je uspio izgraditi vrlo uspješnu poslovnu paradigmu u agenciji, a onda je krenuo dalje i uložio u stvaranje prve visoke škole za komunikacijski menadžment – Edward Bernays. Mislim da znam ili imam osjećaj koliko truda, znanja, kreativnosti i rada je Mario godinama ulagao u sve iza čega stoji danas. I to je radio izvanredno uspješno. Ako mene pitate – to je pravi doprinos struci. Imati viziju i ideju, raditi na njoj dugo i uporno i ostvariti zaista impresivne rezultate.

Čestitam svima koji su osvojili ovogodišnji Grand PRix. Među njima ima mojih favorita čiji su projekti uistinu sjajni. Nadam se da će i dalje nastaviti raditi izvrsno i da ih neće obeshrabriti što nisu dobili nagradu. Ovogodišnjim članicama i članovima žirija i Kreši Macanu kao predsjedniku pohvala za veliki trud. Članicama i članovima sljedećeg žirija poruka: prije nego prihvatite ponudu za sudjelovanje, pitajte prethodnike što sve uključuje uloga člana žirija. Prihvatite tu ulogu odgovorno i savjesno. A uvjerena sam da će Maja Gradišar Perotić kao sljedeća predsjednica žiri voditi kvalitetno i u skladu s najvišim standardima struke.

Daria Mateljak

Foto: HUOJ

 

Ostavi komentar