SJAJan osjećaj, ali iskreno

Prošli tjedan smo dobili nagradu “Sjaj” za afirmaciju i vidljivost društveno odgovornog poslovanja i održivosti na digitalnim platformama. Nagradu dodjeljuje poslovna inicijativa Dobra Hrvatska u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i UN Global Compact Hrvatska.

Vrlo je emotivno i zahtjevno primiti ovakvu nagradu, jer je ona priznanje našeg rada od skoro dva desetljeća. Prvi put kad je koncept društveno odgovornog poslovanja prešao prag naše kompanije, došao je neočekivano, u naručju ga je donijela naša Andreja Pavlović. Nisam bila sigurna u tim davnim danima što točno trebamo raditi s tim i kako se postaviti prema konceptima održivog razvoja, ugradnjom procesa odgovornog poslovanja pa ni razvoja društvene odgovornosti kao konzultantske niše u kojoj smo se, nekako, potpuno prirodno našli. Moje prvo pitanje, potpuno jednako pitanjima koje danas postavljaju mnogi menadžeri koje savjetujemo je bilo: koje koristi od odgovornog poslovanja i održivog razvoja može imati naša kompanija? Može li nam pomoći u izgradnji procesa upravljanja? Ima li financijskih koristi? Može li nam pomoći u upravljanju rizicima? U kojoj je vezi s izgradnjom reputacije? Kako će utjecati na razvoj naše korporativne kulture?

Komunikacija DOP-a je nužna

Skoro dva desetljeća kasnije, nakon četiri nagrade Indeksa DOP-a, nakon što smo objavili dvadesetak izvješća o održivosti (nefinancijskih izvještaja), vlastitih i naših klijenata, nakon desetak strategija društvene odgovornosti i održivog razvoja i raznih strateških dokumenata u tom području, nakon mnogih održanih in-house i otvorenih radionica, objavljenih stručnih i znanstvenih radova, sudjelovanja u radu Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, suorganizacije DOP konferencija, partnerstva u pokretanju Zajednice za DOP HGK, nakon što smo postali neizostavni dio priče o društvenoj odgovornosti i održivom razvoju u Hrvatskoj, mogu s ponosom reći – suvišno je svako pitanje i zasluženo je svako priznanje.

Ovu nagradu su prije svega zaslužile moje sjajne kolegice i kolege iz Hauska & Partner, koji su, unatoč raznim izazovima, uvijek, na prvo mjesto stavljali odgovorno poslovanje. Zaslužili su je i naši klijenti, jer su nam u svom ovom vremenu vjerovali da zajedno s nama mogu graditi jedan bolji svijet. Upravo oni su naš najveći poticaj u komunikaciji i afirmaciji odgovornih praksi. Oni nas potiču da razvijamo za svakoga posebna originalna i kreativna rješenja, jer odgovornost je prije svega življenje vlastitih vrijednosti i razvoja odgovornih i održivih poslovnih strategija,  politika, ugradnje procesa održivosti u poslovanje. Odgovornost nije storytelling. Međutim, trebamo o njoj pričati. Ne promotivno, nego edukativno. Trebamo više dobrih primjera iz prakse, razmjena iskustava, dijaloga i suradnje. Jer, jedino na taj način možemo zaista promicati i javno podržavati odgovorno poslovanje.

Suradnjom do održivosti

Lijepo je dobiti nagradu. Ispunjava te posebnim ponosom, priznanje je to za sve što si uložio u ono što ta nagrada znači. Međutim, svaka nagrada je i kredit – traži obećanje da ćeš i dalje opravdavati i živjeti to što si zaslužio. O nama i našem radu puno više od naših nagrada govore priznanja našim klijentima. Kompanija koja je, vjerojatno, zaslužila najviše nagrada u području društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja u proteklih desetak godina u Hrvatskoj je CEMEX Hrvatska, naš klijent. Ponosni smo i na mnoge naše druge projekte i klijente koji su tijekom zadnjih desetak godina zabilježili sjajni napredak u području društvene odgovornosti. OTP banku, prvu financijsku instituciju koja je sustavno uvela vlastite obnovljive izvore energije i koja je svojim programom “Zeleno svjetlo za…” izgradila održive modele ulaganja u zajednicu. Philip Morris Zagreb koji je inicirao program “Pokreni nešto svoje” za perspektivne poduzetnike. Naše klijente HEP i HT koji su razvijali svoje nefinancijske izvještaje u skladu s najboljim svjetskim praksama. I mnoge druge.

Nagrada “Sjaj” se dodjeljuje za afirmaciju i vidljivost DOP-a. Sretni smo i ponosni, jer znamo da je došla u prave ruke. Osim naših uobičajenih platformi komunikacije, pokrenuli smo i kvartalne radionice posvećene tematici nefinancijskog izvještavanja. Kad god možemo odazivamo se na pozive na sudjelovanje u konferencijama, javnim skupovima i predavanjima. Nastojimo uvijek poticati sve organizacije da posluju održivo i odgovorno. I na kraju, vjerujemo u suradnju – collaboration. Jer sami možemo postići nešto, a zajedno s drugima možemo postići puno. Zato smo zahvalni na ovoj nagradi, jer nam je poticaj da i dalje ulažemo u afirmaciju i vidljivost društvene odgovornosti i održivog razvoja.

Daria Mateljak

Ostavi komentar